HET HART VAN DE ZOEKER



Het verhaal

Violet, Tony en Smile vormen een circusgezelschap, dat al jaren op reis is met dezelfde voorstelling. Ieder van hen heeft een eigen, al-dan-niet zichtbare, handicap.
Na afloop van weer eenzelfde show, lopen ze elk tegen een eigen grens aan. Ze dromen ervan dat het leven anders zou zijn. Hun handicap leidt echter tot een zoektocht naar wat ze wèl kunnen en ook graag zouden willen. Met deze nieuwe inzichten bedenken ze uiteindelijk een nieuwe, supertoffe circus-act.

Het Hart van de Zoeker wordt mede-gemaakt en gespeeld door acteurs, die uit eigen ervaring het belang van een prikkelbewuste voorstelling voelen. Hierdoor zal de doelgroep zich niet alleen herkennen in de acteurs en het thema, maar biedt de theatervoorstelling hen de mogelijkheid om dichter bij zichzelf te komen. De leerlingen voelen zich veilig en comfortabel, waardoor de impact van de voorstelling groter zal zijn.


Deze mensen zijn betrokken bij het maken van de voorstelling:

Petra Revet – maker en regisseur

Nikki Manuputty – maker en speler: De reis van Nikki Manuputty (zij/haar) is tot nu toe een spannende mix van rollen – van theaterdocent, actrice en maker tot actief als woordvoerder en projectleider in de culturele sector, waarbij ze zich inzet voor thema’s als representatie, toegankelijkheid en inclusie. Prikkelbewuste voorstellingen maken sluit naadloos aan bij haar persoonlijke missie om cultuur toegankelijk te maken voor iedereen. Als vrouw van kleur die leeft met een fysieke handicap, kijkt zij vanuit een uniek perspectief naar de wereld. Deze ervaring heeft haar laten zien hoe belangrijk het is om nieuwe, creatieve manieren te vinden om het theater open te stellen voor mensen met verschillende behoeften. En dat toegankelijkheid niet alleen een fysieke of technische kwestie is, maar ook een creatieve uitdaging.
“Wat ik zo bijzonder vind aan De Vertelfabriek is dat het maken van prikkelbewuste voorstellingen niet alleen een doel is, maar ook een prachtig onderzoek naar een nieuwe manier van makerschap. Op de vloer zijn we voortdurend bezig met uitvinden, ontdekken en aanpassen. Wat is er nodig om een voorstelling écht prikkelbewust te maken? Dat gaat verder dan de techniek en scenografie – het raakt ook aan de essentie van toneelspelen zelf. Voor mij is dit werk meer dan theater maken. Het is bouwen aan een wereld waarin iedereen wordt uitgenodigd om deel te nemen en zichzelf te zijn.”

fotograaf Esther Meijer

Alicia Hoost – speler: noemt zichzelf cultuurmaker. Ze is performer, en laat mensen graag nadenken over de wereld om hen heen. Daarnaast helpt ze instellingen toegankelijker te worden voor mensen met een handicap, zoals zijzelf.
“Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan inclusief theater. Creativiteit wordt pas echt benut als je ernaar streeft zo veel mogelijk mensen van je werk te laten genieten. De Vertelfabriek opent deuren voor mensen die het theater willen leren kennen en daar wil ik graag aan meewerken! “

Richie Martis – speler, is een van de makende spelers tijdens dit proces.
Hij is afgestudeerd circus artiest van Codarts Circus. Hierna heeft hij 4 jaar gewerkt bij inclusief theatergezelschap Babel waar hij les gaf in circus, beweging en conditie. Ook choreografeerde en speelde hij bij voorstellingen. Op het moment is hij jongerenwerker in Dordrecht.
“Ik werk hier graag, omdat De Vertelfabriek denkt aan mensen die iets anders zijn of het moeilijk hebben in het leven om dingen te doen zoals anderen. Ook omdat we een voorstelling samen kunnen maken en bijdragen voor deze doelgroep. Dit vind ik goed en ook fijn dat er inclusief gewerkt wordt met mensen die het moeilijk hebben in het leven en mensen met minder moeite.” 

Ray Cardoze – speler 
Geboren en opgegroeid op het eiland Curaçao, had Ray Cardoze van jongs af aan een verbinding met kunst. Na de middelbare school is hij hier volledig ingedoken door een tussenjaar te nemen en naar Nederland te verhuizen om daar bij Fontys Circus kennis op te doen als circusartiest. De acteur in Ray wil een ‘huid’ inkruipen om een personage te spelen. De beweger/acrobaat in Ray wil meer dan trucjes laten zien. Na eerdere ervaringen en introductie tot inclusief theater is hij meer bewust geworden van de verbinding die theater, circus, beweging en visuele kunsten brengen tussen mensen, het onderbewuste en het dagelijkse leven en benadering hiervan. 
“Dat is een reden waardoor ik zeker dankbaar ben om bij de Vertelfabriek mee te kunnen vertellen met de spelers. Circus komt ook voor in Het Hart van de Zoeker, maar de achtergrond van elk personage en hun interacties, verlangens en wensen onderling is de essentie die daartoe leidt. Het gaat om de verschillende ‘lagen’ die door middel van toneelkunsten en expressie tot leven kunnen komen. Wat meestal achter de ‘piste’ gebeurt is ook belangrijk en mag ook gezien worden en daar ben ik zeker dankbaar om hierbij mee te kunnen vertellen.”

fotograaf @hannaradstake

Saartje Oldenburg – speler, is een van de spelende makers die deelneemt aan dit project.
“Iedereen verdient een prettige theaterervaring! Helemaal als het je soms onnodig moeilijk wordt gemaakt omdat je een handicap hebt. De Vertelfabriek maakt prikkelbewust theater voor alle kinderen en jongeren die dat nodig hebben, waardoor zij een mooie theaterbeleving kunnen hebben.”
Saartje heeft een achtergrond in theatereducatie, waarbij zij zich de laatste jaren vooral heeft ingezet om voorwaarden tot toegankelijk theaterbezoek te creëren. Ondanks haar onzichtbare beperking, Multiple Sclerose, gaat zij weer de vloer op. “Dit is best spannend, maar ik heb er erg veel zin in!”

Tom Dello – schrijver, is aan de slag met het schrijven van het verhaal van de voorstelling.
“Ik vind dat De Vertelfabriek een belangrijke bijdrage levert aan een inclusiever en toegankelijker cultuuraanbod voor jongeren. Ik denk dat de hele culturele sector meer kan leren van organisaties zoals De Vertelfabriek op het gebied van inclusieve maakprocessen en een aanbod dat breed toegankelijk is voor leerlingen met een beperking. Maar ook zeker van meerwaarde is voor mensen zonder een beperking om zo een inkijkje te krijgen in hoe we theater kunnen maken vanuit andere perspectieven die we nog niet vaak genoeg horen in onze maatschappij.”

Koen Brand – componist, maakt de muziek voor de nieuwe voorstelling.
Koen is muzikant, producer en aankloter bij o.a. de bands Peperzout en The Artificial Dance Party en heeft gecomponeerd en geproduceerd voor theatervoorstellingen van o.a. Oostpool, Maas Theater, Hofplein en ook eerder bij De Vertelfabriek.
“Ik zit in eerste instantie bij De Vertelfabriek omdat ik aangestoken ben door Petra haar gigantische passie en enthousiasme, in het algemeen, maar zeker ook voor dit project. Daarbij vind ik het een mooi en belangrijk thema, en voel ik me ook genoodzaakt om hier wat aan bij te kunnen dragen.”

Sorcha Rotteveel – kostuumontwerper, is druk aan de slag met de kostuums voor dit project.
Sorcha en Petra hebben elkaar ontmoet op Ruigoord, waar na een intake de samenwerking sprankelend van start ging.
“Ik vind het een bijzonder project die de krachtige visie van Petra weerspiegelt. Haar manier van werken, denken en creëren, daar voel ik mij in thuis. Ze werkt vanuit gevoel en visie. Ze weet waar ze heen wil, maar het eindproduct creëren we samen. Mijn creatieve brein gaat hier van aan! Ik voel mij gezien en voel vertrouwen. Ik geniet van deze samenwerking.”

Boy Bastiaans – decorontwerper, heeft de vormgeving van de voorstelling op zich genomen.
Wegens zijn voorkeur voor ogenschijnlijk onbegaanbare wegen en onbewandelde paden staat hij open voor werken met een unieke groep. Met een zwak en extra belangstelling voor underdogs, ‘anders is leuk’ en omdenken gaat hij graag voorbij het hokjesdenken.
“Ik werk graag met open vizier in samenspraak en samenwerking met gelijkgestemde vakidioten vanuit een brede maatschappelijke afspiegeling van onze kleurrijke samenleving. Divers en inclusief, de rauwe randjes en buiten de lijntjes kleurders, het theater van het complete universum, daar ben ik in geïnteresseerd.”

Anjo Vrieling – illustrator en vormgever, maakt het boek met grote poster-achtige illustraties dat als aanvulling bij de voorstelling gegeven wordt.