De kracht van co-creatie
Het middaglicht valt naar binnen in studio 2. Hier zijn Petra Revet en Nikki Manuputty voor het eerst samen op de vloer. Bij hun ontmoeting op de LKCA Next Stop 2022 sloegen de vonken direct over en daarom zijn zij in oktober 2023 begonnen aan een nieuw project. Elke vrijdag kwamen ze online samen en groeiden in dezelfde richting, voorbij aan leeftijd, ervaring en het fysiek. Zo werd het vuurtje aangewakkerd dat onder de noemer Het Hart van de Zoeker in deze blogs gevolgd zal worden.
De Vertelfabriek wordt met deze ontmoeting een speelplaats waar creativiteit niet alleen wordt gedeeld, maar ook wordt gevoed door de verhalen, ervaringen en visies van anderen. Het is een viering van diversiteit, met gelijke kansen maar bovenal gelijkwaardige behandeling. Deze vorm kan benoemd worden als co-creatie, en staat nu centraal in de maakpraktijk van De Vertelfabriek.
In het heetst van het vuur worden inspirerende ideeën gesmeed en versmelten creatieve ingrediënten. Als gelijkwaardige deelnemers aan het creatieve proces dagen de kunstenaars elkaar uit om buiten de gebaande paden te treden, nieuwe perspectieven te ontdekken en frisse ideeën te omarmen. Zo werken zij samen tot een coherent geheel, dat meer wordt dan de som van de losse ingrediënten.
Co-creatie als maakpraktijk gaat in de kern over een gedeelde gelijkwaardigheid binnen een project. In het geval van De Vertelfabriek staan de behoeften en wensen van hun publiek centraal bij de conceptie van een voorstelling. Het publiek dat bij andere producties snel overprikkeld raakt, krijgt bij De Vertelfabriek een plek om te mogen genieten van theater. In de praktijk houdt deze methode in dat alle deelnemers een evenwaardige inbreng hebben in het proces, in kaders geleid door artistiek team Petra en Nikki. Zij zijn samen de katalysator voor een omgeving waar de deelnemers hun authenticiteit behouden terwijl er ook geëxperimenteerd mag worden met verschillende stijlen.
In hun zoektocht naar co-creëren hebben Nikki en Petra een bijzondere groep mensen bij elkaar gebracht, die samen in de weer gaan met het ontwikkelen van de speelstijl voor een uitdagende prikkelarme voorstelling. Hiervoor zijn zij langs geweest bij jeugdtheater Hofplein in Rotterdam, dit was een fijne ontmoeting. Het gebouw blijkt rolstoeltoegankelijk en Hofplein biedt verschillende programma’s aan voor het speciaal onderwijs (SBO, SO en VSO), een goede grond voor dit impactproject. De doelgroep is immers deze groep scholieren, en de deelnemers van de trainingsdagen zouden voor hen kunnen fungeren als voorbeeld en herkenning. Wij zullen jullie op de hoogte houden wat er gezocht en mogelijk gevonden zal worden op deze trainingsdagen. Tot slot mag er gevierd worden dat de aanvragen voor een productiesubsidie de deur uit zijn. Binnenkort hier meer informatie over!